پلدختر خروجی آبهای لرستان است و رودخانهها و آبشارهای فصلی از طریق این شهرستان از این استان خارج میشود. دمای پلدختر بهسبب موقعیت جغرافیایی و همجواری با خوزستان در تابستان به ۵۰ درجه هم میرسد و چالش کمآبی در گرمای هوا مردم روستاهای این شهرستان را رنج میدهد.
روستای میدان بزرگ با ۲۰۰ خانوار و ۸۰۰ نفر جمعیت در ۱۸ کیلومتری شهر پلدختر قرار دارد. کمبود آب در این روستا بر محرومیت این منطقه افزودهاست و مردم برای تأمین آب شرب دست به دامان چاههای آب شور و آب چشمهها شدهاند.
اهالی روستای میدان بزرگ از فصل زمستان تاکنون با کمبود آب روبهرو هستند، اما از یکماه پیش تاکنون مشکل کمبود آب شرب در این روستا حادتر شده است.
آب شرب روستای میدان بزرگ در طول روز بهطور کامل قطع و از ساعت هفت تا ۱۰ شب بهصورت متغیر آب این روستا وصل میشود که بهسبب افت فشار آب شرب به همه روستا نمیرسد.
به گفته اهالی آب ذخیره شده فقط کفاف شرب آنها را میدهد و مردم به روش قدیم باید آبی که از چشمه و چاهها میآورند را در قابلمه داغ و استحمام کنند. اهالی روستای پران پرویز هم با کمبود آب شرب مواجه هستند و حدود ۳۰ درصد این روستا که در شیب بالاتری قرار دارند از فصل زمستان تاکنون با مشکل مواجه هستند.
آب روستای پران پرویز شیفتبندی شده و اهالی یک قسمت از ساعت هشت شب تا هشت صبح و قسمت دیگر روستا از هشت صبح تا هشت شب آب را نوبتبندی میکنند، اما با این وجود آن قسمتی که در شیب بالاتری قرار دارد با افت فشار آب روبهرو هستند.
افت فشار آب شرب در روستاهای واشیان از جمله تختشیر، چشمهکش، تختآب، شایلی و دارکولن نیز وجود دارد و از روستاهای معمولان هم خبر میرسد که آب شرب برخی روستاهای این شهرستان از جمله گازرده حسینآباد، دولگز، برآفتاب غزال، روستاهای محور زیودار، طاق عباسعلی و سرنجه نیز با کمبود آب شرب مواجه هستند.
مشکل کمبود آب به روستاهای پلدختر ختم نمیشود، بلکه شهر ۵۰۰۰ هزار نفری سراب حمام هم با مشکل کمبود آب مواجه است و آب شرب این شهر از ساعت ۱۱ شب تا هفت صبح قطع میشود.
قطع ۷ ساعته آب شرب سراب حمام
اقبالی از اهالی شهر سراب حمام گفت: آب شرب این شهر روزانه از ساعت ۱۲ شب تا هفت صبح قطع میشود و مردم در فصل تابستان با مشکلات زیادی روبهرو شدهاند.
وی با اشاره به قطعی روزانه هفت ساعتی آب شرب سراب حمام افزود: مردم مناطق شهید جودکی و انتهای محله شهید بیرانوند علاوهبر قطعی شبانه آب در طول روز نیز با افت فشار آب مواجه هستند.
این شهروند با بیان اینکه وسایل سرمایشی مردم بهدلیل قطع آب طی شب دچار سوختگی میشود، عنوان کرد: مردم بهدلیل افت فشار آب برای استحمام با مشکل مواجه هستند و همین موضوع سبب نارضایتی آنان شدهاست.
خانم کولیوند یکی از اهالی روستای میدان بزرگ در گفتگو با تسنیم بیان کرد: مشکل این روستا مشکل امروز و دیروز نیست؛ چندین سال است که ما با کمبود آب شرب مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه ما در فصل زمستان هم ما با کمبود آب شرب مواجه هستیم، افزود: آب شرب این روستا در طول روز بهطول کامل قطع است و فقط از ساعت ۹ یا نهایت ۱۰ شب تا پنج صبح وصل است که مردم باید شب بیدار بمانند تا بتوانند آب ذخیره کنند.
کولیوند با تأکید به اینکه طی ساعاتی که در طول شب آب وصل است هم افت فشار دارد و نمیتوان با آن استحمام کرد، گفت: برخی مردم روستای میدان بزرگ چاه آب شور در منازل خود دارند و برخی هم بهسبب کمبود آب شرب از آب چشمه استفاده میکنند.
وی بیان کرد: بخشی از روستای میدان بزرگ بهسبب اینکه در بالادست قرار دارد بهدلیل افت فشار آب در طول شب هم آب ندارند که طی روزهای گذشته آب و فاضلاب یک مرحله با تانکر به آنها آبرسانی کردهاست.
دیناروند یکی از ساکنان میدان بزرگ نیز در گفتگو با تسنیم با اشاره به مشکلات چندین ساله آب شرب در این روستا اظهار داشت: بیشتر مردم تانکر ذخیره آب خریداری کردهاند و آبی که ما ذخیره میکنیم فقط نیاز شرب ما را رفع میکند و نمیتوانیم استحمام کنیم.
وی با بیان اینکه بارندگی طی امسال زیاد بود، اما بهسبب مشترک بودن مجتمع آب شرب روستای میدان بزرگ با چممهر شیر فلکه آب بهسمت روستای ما همیشه بسته است، گفت: بارها این مشکل را به مسئولان انتقال دادهایم و حتی راهکار هم ارائه دادیم، اما گوش شنوایی برای حل مشکل آب شرب مردم وجود ندارد.
تأمین آب شرب از چاه آب شور
جهان امرایی دهیار روستای میدان بزرگ با بیان اینکه آب شرب روستای ۸۰۰ نفری این روستا زمستان سال گذشته دچار مشکل شدهاست، گفت: از زمستان ۱۴۰۱ تاکنون روزانه آب شرب ما قطع میشود و مردم از عملکرد مسئولان و بهویژه آبفا ناراضی هستند.
وی با اشاره به آب شرب روستای میدان بزرگ از مجتمع چممهر تأمین میشود و هر روز قطع است، افزود: آب شرب این روستا علاوه بر قطعی روزانه از ساعت هفت شب یا ۱۰ شب بهصورت متغیر وصل میشود و مردم مجبورند شب بیدار بمانند تا بتوانند آب ذخیره کنند.
دهیار میدان بزرگ با بیان اینکه چندین چاه در برخی منازل مسکونی میدان بزرگ وجود دارد که آب این چاهها هم شور و قابل استفاده نیست، عنوان کرد: مردن بهسبب نبود آب شرب بهداشتی مجبور هستند از آب این چاهها برای شرب استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه مردم دبه بهدست به چشمهها رویآوردهاند، بیان کرد: آبفای پلدختر در طول چندین ماه که آب شرب روستای میدان بزرگ با مشکل مواجه شدهاست فقط دو تانکر آب به این روستا آوردهاست.
امرایی با بیان اینکه مسئولان آبفای پلدختر بهسبب ضعف مدیریتی در حق مردم میدان بزرگ ظلم کردهاند و جوابگوی آنها نیستند، گفت: انتظار داریم خبرگزاری تسنیم صدای مظلومیت مردم را به مسئولان استانی و کشوری انتقال دهد.
سجاد کریمیفر دهیار روستای پران پرویز نیز با اشاره به مشکل آب شرب در این روستا اظهار داشت: ۳۰ درصد این روستا که در بالادست قرار دارد آب شرب ندارد و مردم با مشکلات زیادی روبهرو هستند. پیگیریهای زیادی برای رفع مشکل آب شرب پران پرویز انجام شدهاست و مسئولان وعدههایی به ما دادهاند، اما تاکنون مشکل آب شرب این روستا رفع نشدهاست.
عیسی ایمانی رئیس شورای شهر سراب حمام نیز در گفتگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه آب شرب این شهر هر روز از ساعت ۱۱ شب تا هفت صبح قطع میشود، گفت: مردم سراب حمام علاوهبر قطع شبانه آب شرب در طول روز هم با افت فشار آب شرب مواجه هستند و مشکلاتی با توجه به استفاده بیشتر مردم از کولر آبی در گرمای بیش از ۴۰ درجه ایجاد شدهاست. شهر سراب حمام در انتهای شبکه آبرسانی قرار دارد و بهمحض اینکه فشار آب شرب را کم میکنند آب به این شهر نمیرسد و وسایل سرمایشی مردم نیز دچار سوختگی میشود.
رنج مردم در گرمای هوا
رئیس شورای شهر سراب حمام عنوان کرد: پیگیری زیادی را از مسئولان داشتهایم، اما تاکنون به نتیجه نرسیدهاست و همچنان شاهد قطع و کاهش فشار آب شرب این شهر هستیم.
حجتالاسلام سید محسن موسوی امامجمعه پلدختر اظهار داشت: قرارگاه محرومیتزدایی حضرت امام حسن (ع) در دورترین و محرومترین نقاط لرستان و در پلدختر کارهای بسیار چشمگیر و خوبی انجام دادهاست که جای تقدیر دارد.
وی با بیان اینکه پلدختر شهرستانی گرمسیری است که بهعلت گرمای بالای هوا با چالش کمآبی مواجه میشود، افزود: روستاهای پرجمعیت این شهرستان ازجمله مورانی، پران پرویز، کیانآباد، تیمورآباد و جلگه خلج از کمآبی و در برخی نقاط از بیآبی رنج میبرند. انشعاب خط انتقال آب که از روستای گلگل آغاز شدهاست و تا مورانی ادامه دارد به روستاهای در مسیر معطل ماندهاست و نیاز به نصب منابع ذخیره آب و لولهگذاری دارد.
وی با اشاره به کمبود آب در روستاهای محور چممهر بیان کرد: روستای میدان بزرگ محرومترین و مظلومترین روستا در حوزه آب شرب پلدختر است و انتظار داریم که مسئولان فکری بهحال مردم کنند.
شهاب محمودی رئیس اداره آبوفاضلاب پلدختر اظهار داشت: برنامه تأمین و تقویت آب شرب روستاهای این شهرستان در دستور کار شرکت آبوفاضلاب قرار گرفتهاست.خط چولهول برای تأمین آب روستاهای زیودار، جلگه خلج و همچنین روستاهای حاشیه و خط انتقال آب توسط قرارگاه امام حسن مجتبی سپاه حضرت ابوالفضل لرستان در قالب طرح محرومیتزدایی با حفر دو چاه جدید در حال اجراست.
رئیس اداره آبوفاضلاب پلدختر عنوان کرد: حفر و تجهیز چاه در قالب طرح اجرای خط انتقال آب به چمگز، چم گرداب و روستاهای جنوبی این شهرستان در دستور کار شرکت آبوفاضلاب قرار گرفتهاست. مجتمع آبرسانی واشیان نیز با پوشش ۳۰ روستا به سختی تأمین میشود که برای تقویت آب این مجتمع نیز در باغ گلگل بهدنبال حفر یم چاه جدید هستیم.
مشکل آب شرب روستاهای پلدختر رفع میشود؟
محمودی با اشاره به انشعاب غیرمجاز آب در پلدختر گفت: بیش از ۷۰۰ انشعاب غیرمجاز وجود دارد که عمده آنها در روستاها برای مصارف دامداری و آبیاری باغات مصرف میشود.
رئیس اداره آبوفاضلاب پلدختر با بیان اینکه بیش از ۲۴ هزار مشترک آب در این شهرستان وجود دارد، ابراز کرد: ۱۳ هزار مشترک در شهر پلدختر، هزار و ۳۰۰ در سراب حمام، ۲ هزار و ۵۰۰ در شهر معمولان، ۴ هزار و ۷۰۰ در روستاهای بخش مرکزی پلدختر و ۲ هزار و ۹۰۰ اشتراک آب نیز در روستاهای معمولان داریم.
محمودی با اشاره به مشکل آب آشامیدنی میدان بزرگ نیز اظهار داشت: آب شرب روستاهای چممهر و باباخوارزم و میدان بزرگ از یک محل تأمین میشود که برای رفع این مشکل بهدنبال حفر یک چاه مستقل هستیم. مجوز حفر چاه از شرکت آب منطقهای لرستان اخذ شدهاست و کارشناسان نقطهای را در روستای هلوش از اراضی منابع طبیعی برای حفر چاه تأمین آب شرب میدان بزرگ تأیید کردهاند که بهدلیل تعارضات اجتماعی منتفی شدهاست.
رئیس اداره آبوفاضلاب پلدختر عنوان کرد: ما بهدنبال ایجاد یک مخزن ۳۰۰ متری در ورودی چممهر به منظور تنظیم آب روستاهای چممهر، باباخوارزم و میدان بزرگ هستیم که تا حدود زیادی برخی از مشکلات فعلی را مرتفع میکند. ما برای جلوگیری از بحران کمآبی در میدان بزرگ نیازمند تصمیمگیری در سطح مدیریت شهرستانی هستیم که امیدواریم با تعامل با اهالی محل و اقناع معارضین با حفر چاه بتوانیم آب شرب میدان بزرگ را تأمین کنیم.
حمید خادم فرماندار پلدختر نیز با اشاره به مشکل کمآبی در این شهرستان اظهار داشت: با پیگیری و اقدمات انجامشده تا حدودی کمآبی در پلدختر مدیریت شدهاست گرچه مشکلات و گلایهمندیهایی از طرف مردم وجود دارد.
وی با بیان اینکه پروژههای آبرسانی خوبی ازجمله پروژه چولهول، پاعلم و واشیان توسط قرارگاه امام حسن (ع) در حال انجام است، افزود: پروژه در دست پاعلم روستای جنوب پلدختر را پوشش میدهد و پروژه چولهول مشکل کمآبی روستای جلگه، روستاهای منطقه زیودار و طاق عباسعلی را برطرف میکند.
فرماندار پلدختر با اشاره اینکه رفع مشکل آب شرب روستای میدان بزرگ یکی از دغدغههای ما است، عنوان کرد: مخزن آب شرب روستاهای میدان بزرگ و چممهر مشترک است و با برنامهریزی صورتگرفته و رضایت مردم بهصورت موقت آب شرب چممهر و میدان بزرگ نوبتبندی شدهاست.
حفر چاه آب شرب
وی بیان کرد: مشکل آب شرب روستاهای چممهر و میدان بزرگ بهصورت موقت رفع شدهاست و بهزودی با احداث یک منبع ذخیره ۳۰۰ مترمکعبی با ۷۰۰ متر لولهگذاری بهصورت دائم رفع میشود.
خادم به آب روستای میدان بزرگ اشاره کرد و گفت: آب شرب این روستا از آب چممهر مستقل است و مشکل آب شرب و نبود آب در روستای میدان بزرگ برای همیشه برطرف میشود.
فرماندار پلدختر ابراز کرد: آب شرب شهر پلدختر، سراب حمام و همه روستاهای حاشیه و اطراف آن از طریق چاههای گلگل تأمین میشود که بهسبب مدیریت آب خروجی منبع تنظیم میشود تا آب در منبع و چاهها ذخیره شود و مردم دچار مشکل کمآبی نشوند. آبوفاضلاب برای حل مشکل کمآبی و افت فشار روستاهای واشیان در حال احداث یک حلقه چاه است که در صورت بهرهبرداری مشکل افت فشار مجتمع واشیان برای همیشه برطرف میشود.
وی با اشاره به اینکه این مشکلات چندین ساله است و باید در دولتهای قبل برطرف میشد که انجام نشدهاست، افزود: نمیشود در ظرف کمتر از یکسال یا دو سال تمام مشکلات را برطرف کرد، اما ما تمام تلاش خود را برای رفع مشکل مردم انجام میدهیم.
فرماندار پلدختر عنوان کرد: انتظار داریم مردم این شهرستان از آب شرب درست و بهینه استفاده کنند و از آبیاری درختان با آب شرب نیز خودداری کنند.